úterý 21. července 2015

Jahodové tartaletky malého alergika :-)

Jahody jsou nejlepší "jen tak", krásně voní i chutnají... hmmm... Ale byla by škoda vynechat je při pečení nebo vaření ;-). Podařilo se mi "uloupit" dětem pár jahod (nebojte, i tak jim jich dost zbylo :D ) a šup experimentovat...

Nejdřív jsem je chtěla dát do muffinů, ale mi to přišlo líto, neb ty pečeme skoro pořád. No, však jsou taky nejoblíbenější. Na mou otázku, co si dáš dobrého, slyším vždy "bábovky!!!"- čímž malej myslí právě muffiny :D . Ale potřebovala jsem změnu, tak jsem se vrhla na těsto na tartaletky. Křehké těsto bez vajec není problém ;-) , tak určo nebude ani bez mléka .

Alsan S v lednici nebyl. Nechápu kam se zase poděl, vždyť nikomu neřekl, že někam jde... Ale což, lepší než Alsan (a to jak chuťově, tak i z hlediska HIT) bude kokosový tuk/olej. Tuk/olej píšu schválně neb v chladném stavu má konzistenci tuku a při pokojové teplotě zase konzistenci oleje. Na křehké těsto je ale lepší chladná konzistence.

Po míchání, zkoušení mi vyšel tento recept - je to na 6 košíčků/tartaletek, takže pokud chcete více, musíte znásobit množství surovin.





10 g moučkového cukru (použít jde samozřejmě i krupice či třtinový)
30 g rýžové mouky
100 g polohrubé mouky (já tentokrát použila pšeničnou ze zdejšího mlýna. Mouky vlastně kupuju pouze ve mlýně a pak na www.bezlepkova.com - tedy bezlepkové, jednodruhové mouky od fi Adveni - jsou fakt úžasné, určitě doporučuju vyzkoušet)
65 g kokosového tuku (z lednice, vychlazeného!)
1,5 polévkové lžíce LEDOVÉ vody
event. vanilka (vyškrabat trochu dužiny z lusku - ta vůně i chuť se nedá srovnat s kupovaným vanilkovým cukrem)

jahody, borůvky či jiné ovoce dle chuti a možnosti
javorový sirup či cukr
cca 1/2 PL bramborového či tapiokového škrobu


Mouky promícháme, přidáme cukr, vanilku, na kostičky pokrájený tuk a ledovou vodu. Rukama (příp. lze i v robotu) zaděláme rychle v jednotné těsto a šoupneme na půl hodinky do ledničky ještě vychladit. Pokud ale chvátáte, tak rovnou přeskočte a jděte na další fázi.

V době "chlazení" si připravíme náplň. Rozmixujeme cca hrst borůvek a jahod se sirupem a škrobem. Počítejte asi jednu lžíci na jednu tartaletku. Hlavně, ať vám nějaké ovoce zbyde na ozdobu ;-). Jako náplň ale můžeme použít i rozmixovaný tvaroh se žloutkem či pudinkovým práškem; rozmixované tofu s cukrem; nebo pudink s máslem atd...

Troubu si zapneme na 160 stupňů.

A zpátky k těstu - to si rozdělíme na 6 dílů a každý vmáčkneme do formiček na tartaletky. Pomůžeme si pak při tvarování lžící. Do každé tartaletky dáme lžíci náplně a rozetřeme. Ozdobíme na plátky pokrájenými jahodami nebo posypeme borůvkami apod. Můžeme event. ještě posypat drobenkou či trošku polít javorovým sirupem (ale není to nutné).

Pečeme cca 20 minut. Necháme vychladnout




Žádné komentáře:

Okomentovat