neděle 13. července 2014

Kandovaný zázvor a zázvorový sirup

... neboli - kompletní zužitkování bez odpadu :-)




Dorazila objednaná bedýnka - jupííí. Kromě výborných rajčat, brambor, jahod atd. jsem si do ní tentokrát nechala dát i zázvor a citrony. Miluju kandovaný zázvor a ještě víc zázvor v hořké čokoládě - mňam. Ten v hořké čokoládě mají asi nejlepší v Bon Bonu. S kandovaným je to horší, poslední dobou je to většinou samý cukr a chuť zázvoru není už ani cítit. Tak jsem chtěla vyzkoušet domácí a povedlo se !!! Je výborný, stačí i malý kousek, takže to není pytlík na posezení ;-) a navíc - zužitkovala jsem i odvar z něj a udělala zázvorový sirup.


Na kandovaný zázvor a zázvorový sirup budeme potřebovat:
zázvor
třtinový cukr
vodu a hrnec
citrony - šťávu z nich

Zázvor oloupeme a nakrájíme na slabší plátky, tak 2-3 mm. Do hrnce dáme asi litr vody, přidáme zázvor a vaříme půl hodiny.

Poté vodu slijeme do větší mísy (nevylívat!), zázvor vrátíme zpátky do hrnce - přidáme asi půl litru vody a třtinový cukr - cukru přibližně tolik, kolik je váhově zázvoru. Já dávala od oka, spíš víc než míň - neboli jsem dala odhadem 300g. No a vaříme další půlhodinu až hodinu - dle síly zázvoru. Občas zamícháme.


Vodu opět slijeme do mísy (zázvor necháme odkapat v cedníku), promícháme s "první" vodou a přilijeme čerstvě vymačkanou šťávu z pěti citrónů. Promícháme a necháme vychladnout. Poté plníme do sklenic, uzavřeme a šup s tím do lednice či do sklepa. Sirup můžeme přidávat v létě do limonád (deci sirupu, litr až litr a půl perlivé vody, led, příp. listky máty). Nebo užívat v zimě při nachlazení.


Zázvor nám mezitím odkapal. Na talíř či do prázdné mísy nasypeme další třtinový cukr, do kterého vyklopíme zázvor a promícháme, aby se obalil. Vysypeme na vál či tác a necháme do druhého dne "proschnout". Druhý den zázvor vybereme, příp. v suchém cedníku trošku protřepeme a uložíme do uzavíratelné nádoby. Baštíme dle nálady ;-) .


No a opadaný cukr - prostě ten, co nám zbyl - použíjeme při pečení perníku či koláče :-).



Dobrou chuť a na zdraví !

Žádné komentáře:

Okomentovat