neděle 13. července 2014

Perníkovo-makové muffiny (bez lepku a mléka)

Kalendář hlásil, že se blíží školní Svatojánská slavnost. Tedy, abych byla přesná, spíš hlásil : "upéct bezlepkovou, bezmléčnou a bezořechovou mňamku pro děti !!!" ;-) . Dětí s bezlepkovou dietou je čím dál víc, a tak jsem byla požádána, abych pro ně upekla nějakou mňamku. A jelikož, co si pamatuju, je i dítko, které má bezmléčnou, tak jsem to rovnou zkombinovala - tři v jednom.

Recept je upravený, chtěla jsem ochutnat a vyzkoušet makovou mouku od Adveni. Původní recept je od Radky Vrzalové (úžasné pekařky a cukrářky, klobouk dolů Raduš :-) ).

(kvalita fotky je příšerná, já vím :-( - foceno v noci mobilem)

Budeme potřebovat:

2 vejce
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku + 3 PL slunečnicového nebo řepkového oleje
1 PL medu
2 PL jahodové marmelády či švestkových povidel
1 hrnek + 2 PL sójového nebo rýžového mléka (event. lze použít i samotnou vodu :-) )
1 hrnek (=250 ml) zelené Jizerky
1/2 hrnku makové mouky
1 lžička skořice
1 prdopeč do perníku (bez lepku)

(samozřejmě lze místo skořice a prdopeče do perníku použít klasický prdopeč a třeba citronovou kůru - hned to má zase jinou chuť ;-) )

Příprava je jednoduchá, prostě přidáváme a stále mícháme - šleháme :-) . Takže:
Troubu zapneme na 180 stupňů a jdeme na to. V míse šleháme vejce s cukrem, přidáme olej a znovu šleháme. Přilijeme mléko či vodu, med, marmeládu či povidla a znovu prošleháme - pořádně promícháme.
Přidáme skořici, mouky a stále řádně promícháváme, aby se vše krásně spojilo. Nakonec přisypeme prdopeč a teď už jen opatrně promícháme.

Těsto rozdělíme do muffinových košíčků a pečeme - nejdřív 10 minut při 180 stupních a potom cca dalších 10-15 minut při 170 stupních. Vyzkoušíme špejlí.


Necháme vychladnout. Poté poléváme polevou (hořká čokoláda a ztužený tuk) a zdobíme dle chuti a možností.

Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat