pátek 12. září 2014

Co jíst při HIT aneb můj seznam snad nízkohistaminových potravin :-)

Konečně! Konečně jsem se prokousala tou spoustou informací, tabulek, článků... jak na webech, tak i v knížkách, co jsem sehnala a půjčila si... Je zvláštní, jak se informace u některých potravin hodně rozchází :-/ (jeden tvrdí to a druhý zase ono).

Jelikož jsem potřebovala potraviny, které bych s největší možnou určitostí snesla, vybrala jsem nakonec ty, u kterých se snad všichni shodují :). Poslední týdny moje kila totiž rychle rychle mizela a bylo potřeba to zastavit a začít zase přibírat, neb BMI 16,6 opravdu není nic hezkého :-( ...

A podařilo - tedy seznam je HOTOV - jupíííííí :D !

Nechci v žádném případě tvrdit, že toto je 100% seznam povolených (nízkohistaminových) potravin při HIT, neb každý máme jinou toleranci a jinou "hloubku" HIT. Jeden snáší to či ono bez problémů a druhý má po tom šílené rekace. Ze spousty blogů na netu jsem velmi brzo pochopila, že někteří se spíše předhání v tom, kterou ze zakázaných potravin tolerují a pak ji doporučují dále. Jenže to, že jeden toleruje třeba mango či dýni .... tak v žádném případě neznamená, že ji budou tolerovat ostatní HIŤáci. Ano, ten kdo má "slabou HITku" anebo si dokonce HIT diagnostikoval sám, tak může bez problémů tolerovat "ve velkém množství zkušební potraviny", stejně jako "malé či větší množství zakázaných (rizikových, vysokohistaminových) potravin". Ale pokud v tomto módu pojedou trvale, příznaky se jim vrátí či zhorší. A to já v žádném případě nechci. Momentálně hlavně, jak jsem již uvedla, potřebuji - abych se měla od čeho odpíchnout - tedy jíst to, co moje tělo (a především žaludek) snese a nezvedne hladinu histaminu apod.

Z níže uvedeného jsem začala na pro mne nejpřijatelnější kombinaci :-) - banán, tvaroh, smetana, hrozno bílé (bez pecek a slupky), kafe, rýžové chlebíky, cukr - a do této budu postupně přidávat.

Seznam potravin jsem rozdělila do tří částí:
- nízkohistaminové potraviny - nebo-li ty potraviny, u kterých se publikace, lékaři, HIT specialisté atd. shodují, že jsou vhodné, povolené;
- zkušební potraviny - pokud budete mít hladinu HIT relativně v pohodě, žaludek nebude protestovat, psychiku bude mít také ok, tak toto je volné pole na opatrné a pomalé zkoušení;
- vysokohistaminové / nedoporučované / zakázané / rizikové potraviny.


Je nutné si uvědomit, že neexistuje jídlo bez histaminu! Ale existují jídla s nízkým či velmi nízkým obsahem histaminu :-) .


Nízkohistaminová - antihistaminová dieta nedoporučuje (i když lepší by bylo přímo napsat "zakazuje"):
- potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu, tyraminu, aditiv (barviva, konzervanty, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, systetické příchutě a aroma, lecitin, Éčka, BHA (E320), BHT (E321), benzoáty...)
- potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané, uleželé, staré, kvašené (i nápoje), fermentované
- hotová (průmyslově zpracovaná - zmražená či chlazená) jídla
- nahnědlé a přezrálé ovoce či zeleninu
- atd.


Pokud jste na tom hodně špatně, máte pocit, že vám vadí skoro všechno... je určitě dobré začít eliminační dietou. Tedy - ne hned najet na níže uvedený kompletní seznam, ale určit si aspoň tři potraviny, které tolerujete bez problémů (např. rýže, brambory, cuketa, hruška....) - zkrátka to, co víte, že vám problémy nedělá. Nezapomeňte na to, že příznaky se nemusí objevit ihned po požití nesprávné potraviny, ale klidně i až druhý den či déle (když se v těle nahromadí přebytečný histamin). Takže pokud potřebujete tělo "zklidnit", najeďte třeba na týden či dva na "jednoduchou eliminační dietu" a pak začněte přidávat. Ať už se rozhodnete přidávat potraviny z níže uvedeného seznamu či jiného (který jste dostali od lékaře či našli jinde na netu), přidávejte novou potravinu tak po týdnu.


NÍZKOHISTAMINOVÉ (i tady je ale třeba opatrnosti, neb u HI je vše individuální! Je třeba si uvědomit, že nikdo vám nedá zaručený seznam potravin, které budete bez jakýchkoliv problémů tolerovat. To opravdu není možné. Záleží na hodnotách DAO, jaké máte; dále na příp. poškození střev či jiných vnitřních orgánů; na psychice; na příp. potravinových alergiích; či dalším onemocnění atd.. Je tedy dobré nechat se vyšetřit kompletně, aby bylo jasno, že se opravdu jedná třeba jen o HI a ne o něco jiného):

Zelenina: čerstvá nebo mražená, zeleninové šťávy z povolených surovin
- mrkev, cuketa, čekanka, fenykl, hlávkový salát, ledový salát, římský salát, celer, chřest, pastiňák, čerstvá kukuřice, čerstvé bambusové výhonky, řeřicha, topinambury;
- šalotka;
- brambory bílé loupané (ne zelené, skladovat ve tmě, po uvaření sníst hned, neskladovat v lednici apod.); sladké brambory (batáty, kumara) - ne fialové. U brambor, jakýchkoliv pozor na tyramin (thyramin). Proto je lepší nejdřív vyzkoušet.

Ovoce: čerstvé (ne nahnědlé, moc měkké), příp. mražené, ovocné šťávy - freshe z povolených surovin
- asijská hruška, hrušky (tvrdé), bílé hrozno bez pecek (do pecek ani nekousat!!), rebarbora?, rakytník, liči, granátové jablko, melouny (kromě vodního - tedy např. Cantaloupe což je ananasový meloun, žlutý meloun, Galia atd.).

Obilniny: skladovat v suchu a chladu, pozor na datum spotřeby, bez barviv a přísad; bez kvasnic. Mnohými není doporučována ani pšenice.
- rýže hnědá, divoká, bílá (ne předvařená, po uvaření skladovat při teplotě do 4 stupňů a sníst nejdéle do 12, max. do 24 hodin!), rýžové pečivo - nudle - oplatky - lupínky - burizony (neochucené), quinoa (i těstoviny), proso, kukuřičná mouka - krupice - popcorn (čistý, neochucený) - cornflakes (pozor na slad a kyselinu listovou), oves, ovesné vločky (čisté, neochucené), čiroková mouka
- jakákoliv nebělená mouka a zrno (nejlépe celozrnné)
- těstoviny obyčejné bezvaječné z povolených surovin
- cereálie obyčejné neochucené (pozor na slad a kyselinu listovou)
- obyčejné krekry z povolených surovin, domácí moučná jídla z povolených surovin
- nekynuté pečivo (tedy bez kvasnic), nekvašený chléb (tedy jen mouka, voda, olej, příp. soda - pokud tolerujete)
- psyllium (jitrocel indický)
- pufované chlebíky ve větším množství mohou způsobovat problémy

Mléko, mléčné výrobky a náhrady mléka: čerstvé, bez přídavných látek
- mléko čerstvé pasterizované (lepší ve skle, ne v krabici), čerstvý tvaroh bez příchutí, mascarpone, čerstvý sýr typu Cottage, Riccota, čerstvý nekvašený sýr/nefermentovaný (sýřený enzymem), čerstvý sýr smetanový, jogurt z plnotučného mléka čistý

Maso:
- čisté, čerstvé, libové, bez šlach, ne odleželé!!, nemleté, nebalené vakuově
- hovězí, telecí, jehněčí, králičí
- nejlépe maso zabité a hned zpracované (zmražené či uvařené; zkonzumovat hned, nenechávat ležet v lednici - roste hladina histaminu)

Vejce:
- žloutek, řádně tepelně upravený, vařený

Oleje a tuky:
- čerstvé máslo (krátká doba trvanlivosti), za studena lisované oleje - řepkový, světlicový, zeleninový (z povolené zeleniny), ghí (přepuštěné máslo)
- domácí salátové dresinky z povolených surovin

Ořechy a semínka:
- mák, žalud
- v této kategorii se vedou asi největší spory :-( . Ale jelikož na sobě mám sama opakovaně odzkoušeno, přikláním se k té straně, která tvrdí, že ořechy se při HIT nesmí. Ano, mají spoustu prospěšných látek, jsou protizánětlivé - ovšem ty silné křeče napovídají o něčem jiném. Každý je opravdu nemusí snášet dobře. Proto doporučuji v první fázi nezkoušet.

Koření a bylinky:
- čerstvé, příp. mražené či sušené bylinky (níže uvedené)
- bazalka, máta, saturejka, petržel, šalvěj, šnětlík-pažitka (v menším množství)
- mořská sůl bez jódu

Sladidla:
- cukr (krystal, řepný, sacharóza), melasa, javorový sirup, kukuřičný sirup, agávový sirup, rýžový sirup z hnědé rýže, fruktóza (ovocný cukr), laktóza (mléčný cukr)
- domácí čistý džem/marmeláda/sirup z povolených surovin
- domácí karamel

Nápoje:
- neperlivá voda neochucená (balená či kohoutková)
- čaj lipový, mátový, verbena, z bezových květů (u kupovaných pozor na přídavné látky a aroma)
- domácí bylinné a ovocné čaje/sirupy z povolených surovin
- káva bez kofeinu

Ostatní:
- soda bikarbona, vinan draselný/vinný kámen E336, karob, čistá želatina
- karamel jako barvivo E150, E150a, agar E406, kyselina askorbová - vitamín C E300



Seznam "zkušebních a rizikových" potravin bude následovat :-)

2 komentáře:

  1. Výborné srhnutí! Jenom ještě postřeh na téma celiakie, může se objevit kdykoliv a nemusí se na ní hned přijít, více v článku od doktorky Sládkové:
    http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/nelecena-celiakie-muze-zpusobit-vazne-zdravotni- komplikace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) . Ano, celiakie může propuknout anebo se zjistit kdykoliv během života. Více na www.proalergiky.cz . Je ale nutno rozlišovat "celiakii", "alergii na lepek" a "histaminovou intoleranci".
      Celiakie a alergie na lepek mají stejnou bezlepkovou dietu jen s tím rozdílem, že při alergii na lepek se většinou musí hlídat i stopy lepku - ale to je jedinec od jedince. Alergie na lepek může "vymizet a znovu se objevit", celiakie je doživotní.
      Histaminová intolerance má svou nízkohistaminovou dietu, která převážně závisí na toleranci každého jedince.
      Ve výsledku ale není tomu či onomu co závidět. Ať už celiakie, alergie na lepek, histaminová intolerance či jakákoliv jiná potravinová alergie (ABKM, alergie na laktózu, ořechy, vejce, atd. atd...) - všechno je to svým způsobem omezení, se kterým se musíme naučit žít. A hlavně, chce to vždy pozitivní přístup, i když nám občas do smíchu není. Ale je to potřeba :-)

      Vymazat