sobota 27. září 2014

Vločkové sušenky - různé úpravy dle diet ;-)

Už asi 8 let peču tyhle sušenky a stále chutnají :-) . Dělám různé obměny, dle toho, jak se mění alergie a potřeby...

KLASIKA verze - rozinkové sušenky:
125 g másla
75 g třtinového cukru
1 žloutek
200 g celozrnné pšeničné mouky
špetka soli
citronová kůra
50 g rozinek
špetka nového koření nebo perníkového koření

VLOČKOVÁ verze - zdravé sušenky:
125 g másla
75 g třtinového cukru
1 žloutek
50 g celozrnné pšeničné mouky
50 g amarantové mouky
100 g ovesných vloček (jemných)
špetka soli
citronová kůra
50 g rozinek

BEZLEPKOVÁ verze - teffové sušenky:
125 g másla
75 g třtinového cukru
1 žloutek
100 g bezlepkových vloček (teffových, jáhlových, kaštanových, pohankových)
50 g g čirokové mouky (nebo kukuřičné, rýžové, amarantové, pohankové)
50 g bezlepkové mouky (zelená Jizerka, Schar C, Doves Farm apod.)
špetka soli
citronová kůra
50 g rozinek
špetka nového koření nebo perníkového koření

BEZMLÉČNÁ verze:
- máslo nahradíme Alsanem bio nebo Stellou extra

BEZVAJEČNÁ verze:
- místo žloutku dáme vodu či rostlinné mléko či namočené lněné semínko

HIT verze:
125 g čerstvého másla
60 g třtinového cukru
1 žloutek
100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g ovesných vloček
špetka soli (bez jódu)
čerstvě nastrouhaná citronová kůra
(možno přidat trošku karobu, medu nebo javorového sirupu, pro chuť)


Máslo utřeme s cukrem a přidáme žloutek. Ve druhé míse promícháme mouku s vločkami, špetkou soli a kořením, příp. dalšími přísadami (dle chuti ;-) ). Přisypeme k utřenému máslu a vypracujeme hladké tužší těsto.
Vytvarujeme válečky o průměru cca 1 cm. Nakrájíme na 1/2 cm kolečka, která na plechu (vyloženém pečícím papírem) palcem rozmáčkneme a poté vidličkou propícháme.
Pečeme cca 15 minut při teplotě 160-180 stupňů, dle trouby. Já peču v horkovzdušné na 170 stupňů.
Po upečení můžeme pocukrovat.

Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat