Vím, že zase švestky, ale zkrátka je švestková sezóna a makový koláč se švestkama už mi leze i ušima, takže to chce změnu...
Na tuhle jednoduchou mňamku POTŘEBUJEME:
švestky (příp. jablka, hrušky)
třtinový cukr
skořici
holandské kakao
pomerančovou kůru (nemusí být)
na drobenku: třtinový cukr
pohankovou mouku
mouku Schär C
bezmléčný tuk (např. Stella, Alsan S, kokosový tuk...)
no a jako bonus či sladkou tečku k tomu ;-) : vanilkovou zmrzlinu nebo zakysanou smetanu nebo bílý jogurt (ale samozřejmě je to jedlé a chutné i bez bonusu)
A jdeme na to:
Omyté a vypeckované švestky nakrájíme na kousky a spolu s cukrem, skořicí, kakaem a pomerančovou kůrou chvíli podusíme. Pro fajnšmekry můžeme přikápnout třeba rum.
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a na ní rozprostřeme horké švestky (klidně do výšky 3-5 cm). Zasypeme hustě drobenkou a dáme péct na 30 - 35 minut (160 - 175 stupňů).
Jednotlivé porce horkého "kramblu" dáváme na talířky - tohle je vyloženě mňamka "na lžičku" neboli bez lžičky to nepůjde :D .
Můžeme pro chuť přidat vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou či bílý jogurt.
Dobrou chuť ;-)
Pozn.:
fantazii se meze nekladnou, jen musí být v souladu s potravinovou alergií. Neboli - pokud můžete ořechy, šoupněte je k ovoci; pokud můžete klasické máslo či Heru - udělejte drobenku z něj/ní; atd. atd.
Žádné komentáře:
Okomentovat