sobota 25. října 2014

Celozrnné domácí housky :-)

Když jsem zjišťovala složení "čerstvého" pečiva, prodávaného běžně v obchodech a supermarketech (nemyslím teď zdravé výživy, grunty, farmy), ale běžné obchody, udělalo se mi zle. Samá aditiva (éčka, konzervanty, umělé příchutě, barviva...), zkrátka nic dobrého. V obyčejném rohlíku mléko?! V obyčejné housce sója?! No pěkně :-( ... Pro malého jsem potřebovala housky bez mléka, vajec, sóji, pohanky a hlavně bez zbytečných aditiv.
Takže bylo jasno, jdeme péct :-) . Je to svým způsobem hračka a zábava. Dětem chutnají a krásně voní...


 
Opravdu to stojí za to. Vyzkoušejte buď pšenično-žitné nebo špaldovo-žitné. Kluci se o ně skoro perou :-).

RECEPTY
 

První housky jsem pekla pšenično-žitné (množství na 5 housek):
 
 
I. část
100 g celozrnné žitné mouky bio
1/2 pytlíku sušeného droždí (tedy asi 3,5 g)
100 ml vlažné vody
II. část
120 g celozrnné pšeničné mouky bio
2 g soli
lžíce rostlinného oleje (používám řepkový)
50 ml vlažné vody
 
A jdeme na to ;-) . Žitnou mouku dáme do mísy, přidáme droždí, vlažnou vodu a promícháme. Přikryju utěrkou a necháme hodinu kynout. Dávám do mírně vyhřáté vyplé mikrovlnky či trouby.
Po hodince (někdy po dvou, jak to časově vyjde ;-) ) přisypu pšeničnou mouku, sůl, přidám olej a vodu a rukou zadělám těsto. Vložím do mísy, přikryju utěrkou a nechám hodinu kynout. Opět v troubě.
 
Dolů do trouby vložím kastrůlek s horkou vodou a troubu zapnu na 210 stupňů.
 
Vykynuté těsto rozdělím na pět dílů, opatrně utvořím podlouhlé bochánky a dám na plech (vyložený pečícím papírem). Tvořítkem na housky (koupila jsem TOHLE od Tescomy) vytvarujeme, lehce potřeme vlažnou vodou a pečeme cca 15 minut.
 
 
A tady jsou špaldovo-žitné housky:
I. část
100 g celozrnné žitné mouky bio
1/2 pytlíku sušeného droždí (tedy asi 3,5 g)
100 ml vlažné vody
II. část
120 g celozrnné špaldové mouky bio
2 g soli
lžíce rostlinného oleje (používám řepkový)
50 ml vlažné vody
Postup stejný jako výše.
 

Dobrou chuť ;-)
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat