čtvrtek 9. října 2014

Perník (vhodný i při HIT, bez lepku, mléka a ořechů)

Občas stačí malá úprava... výměna mouky, kypřícího prášku a hned je dobrota vhodná pro několik diet na světě :-)



2 vejce
1/2 hrnku třtinového či bílého cukru
1/2 hrnku řepkového oleje (za studena lisovaného)
1 PL medu
1 ČL carobu
(pokud můžete, přidejte 2 PL domácích povidel)
1 hrnek vody nebo rostlinného mléka
(kdo může, přidá lžičku perníkového koření - HIŤáci raději bez něj)
1/2 hrnku jáhlové mouky
1/2 hrnku rýžové mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
2 PL tapiokového škrobu (nebo psyllia či vlákniny)
2 ČL sody bikarbony

Zapneme troubu na 170 stupňů. Formu si vyložíme pečícím papírem.
2 vejce vymícháme s cukrem a olejem do pěny. Přidáme med, carob, příp. koření a opět zamícháme. Přilijeme vodu či mléko, promícháme. Přisypeme mouky a škrob a opět řádně promícháme, abychom měli tekuté těsto. Nakonec přidáme sodu (příp. kypřící prášek či kypřící prášek do perníku - HIŤáci ale použijí raději sodu ;-) ).
Vlijeme do formy a pečeme: 10 minut při 170 stupních a 20 minut při 160 stupních.
Dobrou chuť


P.S. Inspirací byl původní recept na kaštanový perník od Radky Vrzalové, nejúžasnější pekařky/cukrářky jakou znám :-). Tento tady - viz výše - je již pozměněn/upraven, aby byl vhodný i pro HIT.

Žádné komentáře:

Okomentovat