čtvrtek 23. října 2014

Složení pečiva v supermarketech...

Domácí je domácí, o tom žádná :-). Není prostě nad doma upečené housky či chleba. Nejen, že krásně voní, ale hlavně - víte, co v nich je. Tedy žádné stabilizátory, éčka, barviva, no prostě hnusné zbytečnosti (aditiva), které výrobci přidávají do pečiva především kvůli trvanlivosti, občas chuti. Když jsem četla složení - brrrrrr :-( ... Samozřejmě, jsou i výjimky :-) . A někdy prostě, když zůstaneme déle venku a je hlad, tak nezbyde nic jiného než koupit. Ale když to není pravidelně, jde to. A právě pro tento případ je dobré vědět, kde je "zbytečností" nejméně :-) .

Zatím mám Kaufland:

seznam ke stažení TADY (heslo: pralinka)



Billa: pracovníci na prodejně ochotně sdělí potřebné informace. Máme se na ně obrátit. Něco málo už se mi podařilo zjistit - opsat:

- KAISERKA natural: pšeničná mouka, pitná voda, žitná mouka, pekařské droždí, řepkový olej, jedlá sůl, pekařský zlepšující přípravek (regulátor kyselosti: octan vápenatý, enzymy, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová, E920, ječný sladový extrakt). Může obsahovat stopové množství ovsa, mléčných výrobků, skořápkových plodů, arašídů, lupiny, vajec, hořčice, sóji, sezamu, SO2.
Jsou to ty "rozpékané" housky. Kdyby někdo měl mražené, tak vyjmout z obalu, rozložit na plech a nechat cca 20 minut rozmrazit. Potom plech vložit do vyhřáté horkovzdušné trouby a péct při teplotě 210 stupňů, na počátku s párou, po dobu 6-10 minut.
Pozor - toto složení odpovídá pouze v Bille. Např. Kaufland má jiné složení!!!

- RUSTIKÁLNÍ tmavá BAGETA: pšeničná mouka, žitná mouka, sójový lecitin, syrovátka

- SVĚTLÁ BAGETA: pšeničná mouka, ovesné vločky, dextróza, lepek



... a Lídl:




Albert: "Na prodejně je k dispozici kniha složení. Každá prodejna má jiný sortiment. Dostavte se na pekárnu prodejny a vyžádejte si na shlédnutí knihu."


Penny market: "Složení pečiva je vyvěšeno na prodejně u tohoto sortimentu zboží."

2 komentáře:

  1. To jsem ráda, že to konečně někdo dal na internet. V Kauflandu je vždycky hromada lidí, tak než bych to tam vyzjistila, to by trvalo věčnost. Radši si to přečtu doma v klidu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesto je dobré to sledovat. Složení se často mění a hlavně - každá prodejna může mít jiného dodavatele :-(

      Vymazat