neděle 14. září 2014

HIT aneb seznam rizikových potravin

Přemýšlela jsem, zda po seznamu "povolených potravin" nejdřív napsat seznam "zkušebních" anebo "rizikových" potravin. Přijde mi praktičtější nejdřív napsat ty "rizikové", neboli ty, kterým je opravdu dobré se vyhnout obloukem :-) ...

Je mi jasné, že některé potraviny se jinde doporučují jako protizánětlivé apod., ale z hlediska obsahu histaminu není radno si zahrávat ;-) (osobní zkušenost - např. jinde doporučovaná dýně nám doma opravdu vadí a hodně, stejně jako pohanka - ty reakce si raději nepřejte :-( ). Většina lékařů a lidí, zaobývajících se HIT, tyto potraviny opravdu řadí z hlediska histaminu mezi rizikové.


RIZIKOVÉ (nepovolené, zakázané, nedoporučované...)


Zelenina:
- lilek/baklažán, tykev/dýně, špenát, olivy, avokádo, houby, kopřiva, mungo, rukola, křen, hlávková kapusta, mořské řasy, čerstvá pálivá paprika
- česnek (ze začátku určitě ne v syrovém stavu)
- fazole červené, zelené, sójové
- salát jarní mix (v sáčku)
- rajčata a všechny rajčatové výrobky (tedy i rajský protlak, kečup, atd.)
- kyselé zelí a kvašená zelenina, kyselé okurky
- větší množství cibule

Ovoce:
- jakékoliv přezrálé ovoce (tedy i to z povolených, důvodem jsou kvasinky)
- jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranč, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka, ananas, červené hrozno (vysoké množství salicylátů), kiwi, guava, kokos
- třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu
- šípek, rozinky, sušené švestky, moruše, sušené či kandované ovoce (kvasinky)

Obilniny:
- bělená mouka, bělené zrno, čerstvé kvasnice/droždí (i pivovarské kvasnice), kvasnicový extrakt
- pohanka, ječmen, pšeničné klíčky (někomu může vadit i pšenice jako taková)
- málo propečené pečivo (nedopečené)
- komerčně vyráběné koláče a pod. (neověřené složení), komerční směsi na pečení
- ochucené těstoviny - ochucené vločky - ochucené popcorny - ochucená rýže ... (zkrátka ty komerčně vyráběné, už kupované jako ochucené)

Mléko, mléčné výrobky a náhrady mléka:
- všechny hotové mléčné výrobky, ochucené jogurty (i ty probiotické), zakysané mléčné výrobky, kyselé/acidofilní/kefírové mléko, podmáslí, kysaná - zakysaná smetana, syntetická smetana, mléko UHT (neboli krabicák, s dlouhou trvanlivostí)
- sýry (hlavně ty zrající - např. ementál, parmezán, rokfór, camembert, brie atd.), tavené sýry (příchutě, přídavné látky), sýry z nepasterizovaného mléka
- sójový sýr (tvrdý) - tofu, tempeh; kozí sýr, feta, sójové mléko
- ořechové máslo, arašídové máslo

Maso:
- uzeniny - bez výjimky - tedy i šunka, slanina, klobásy, salámy atd. atd.
- ryby - losos a tuňák bez výjimky (tedy ani čerstvé), mražené bez výjimky, ostatní ryby rovněž nejsou doporučovány (resp. výjimku tvoří pouze čerstvé bílé ryby)
- plody moře (výjimku tvoří snad jen opravdu čerstvá chobotnice a čerstvé škeble - což rozhodně nebude v ČR :-) )
- jakékoliv masové či rybí konzervy, hotová jídla balená
- maso, které dlouho stálo (tím je myšleno i doma v lednici): mleté, balené, mražené, nakládané/marinované, uzené, sušené, vnitřnosti
- vepřové maso (neb se rychle kazí), zvěřina, uleželé hovězí maso, pštrosí maso, kuřecí maso, kuřecí nugety, kůže (drůbež)
- šťáva z masa, omáčka

Vejce:
- bílek (hlavně syrový, špatně tepelně upravený či sušený)

Oleje a tuky:
- olej mandlový, kokosový, ořechový, sezamový
- olivový olej (ač u toho se vedou velké spory, zda ano či ne)
- oleje s barvivy, konzervanty, hydrolizovaným lecitinem
- komerční dresinky, omáčky, šťávy ...
- margarín

Ořechy a semínka:
- dýňová semena, slunečnicová semena, hořčičné semínko, sezamové semínko, lněné semínko, kaštan, arašídy - buráky, kokos (čerstvý i zpracovaný), bob (fazole v lusku)
- ořechy (vlašské, lískové, mandle, para, pekan, pistácie, píniové, makadamiové, černé, anglické)
- kešu ořechy (ale jen ty pražené)
- pohanka
- tahini pasta

Luštěniny:
- fazole (červené, zelené, sójové)
- sója a vše z ní, i tvrdé tofu
- čočka (ne červená), hrách

Koření a bylinky:
- anýz, skořice, hřebíček, kari (výjimku tvoří kari-listy), chilli, pálivá paprika, hořčice, lékořice, muškátový oříšek, řeřicha
- tandoori, polévkové koření (rostlinný bílkovinný hydrolyzát)
- jodizovaná sůl

Sladidla:
- sladový extrakt
- kupované marmelády, džemy, sirupy, sladkosti, dekorace, polevy, glazury, bonbóny, krémy, pomazánky, nádivky....

Nápoje:
- horká čokoláda, kakao, Ovomaltin (teobromin)
- pravý čaj (černý), komerční bylinné a ovocené čaje (aromatizující látky, barviva)
- alkohol (i cider)
- mošty, energetické nápoje, nápoje obsahující chinin (Tonik)

Ostatní:
- čokoláda, kakao, komerční zmrzliny, sladkosti, atd.
- kečup, rajský protlak, BBQ omáčka, majonéza, tatarka, salátové dresinky (kvasinky), hořčice, Relish
- sójová omáčka, worcestrová, japonská, miso, tamari
- ochucená želatina, slad, bujóny
- kvasné octy (vinný, balzamikový, jablečný, červený, bílý, sladový)
- rýžový ocet ??
- glutaman sodný, lecitin (hydrolizovaný, sójový)


ADITIVA:
- E100 kurkumín
- E102 tatrazín/žlutá 5
- E104 chinolinová žluť/žlutá 10
- E110 žluť SY/žlutooranžová S/žlutá 6
- E120 košelina/kyselina karmínová/karmíny
- E122 azorubín/Carmoisín/červeň 10
- E123 amarant/viktorarubín O/potravinářská červeň
- E124 ponceau 4R/košelinová červeň A
- E127 erythrozín/potravinářská červeň 14
- E128 červeň 2G/Acid Red1/Azophloxin
- E200-209 kyselina sorbová, sorbáty
- E210-213 kyselina benzoová, benzoáty
- E214-219 parabeny (metyl-, etyl-, propyl-, benzyl-)
- E220-228 sulfity, siřičitany
- E231 ortofenylfenol
- E232 orthofenylfenolát sodný
- E240-259 nitráty, nitriny (formaldehyd, dusit.draselný)
- E320 BHA (Butylhydroxyanisol)
- E321 BHT (Butylhydroxytoluen)
- E410 carob, kaarubín
- E620-625 kyselina glutamová, glutamáty
kyselina salicylová, salicylát v potravinách - zakázané
kyselina listová - sporné
chinin (Tonik)
theobromin


Při HIT, zvláště pokud jsou hodnoty špatné či reakce velké, je dobré si dávat pozor i při koupi kosmetiky. Neměla by obsahovat:
- barviva, sulfity, balzám z Peru, benzoáty a cinnamaldehyde


Přemýšlím, co ještě... Tak snad už jen info ohledně léků. Skvělé info ohledně tohoto najdete v článku skvělého alergologa/imunologa MUDr. Martina Fuchse:

http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2011/03/14_fuchs_al_3-2011.pdf


 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat