Asi nejvíc mne zarazilo, když jedna potravina byla na nějakém seznamu uvedena jako "100% vhodná" a na dalším seznamu jako "riziková, nejíst, zakázáno". To jsem nějak nepobírala. Ještě bych pochopila, kdyby z hlediska histaminu byla potravina ok, ale z hlediska třeba tyraminu či kvasinek totálně nevhodná. Ale bez jakéhokoliv vysvětlení ji jednou šoupnout tam a podruhé onam? No jo, to je ten internet :D . Tak prostě nezbývá nic jiného, než všeho s mírou, trpělivostí a zapisovat a zapisovat ...
Zelenina:
- zelené papriky
- salátové okurky
- zázvor
- kedlubna
- cibule, zelená cibule
- zelí čínské, zelené, červené (ne sterilizované!)
- hrách, hrášek
- pórek
- bylinkové stonky - natě (mangold, řepa)
- artyčok
- brokolice, květák
- tuřín
- hrach. výhonky - brambory barevné loupané a obyčejné neloupané - fazole máslové a French (ale opatrně, vhodnost je dosti sporná) |
- žlutá rajčata (opět opatrně, nesmí být hodně měkká, ale i tak je zde na místě opatrnost, neb rovněž je zde spor) - žampiony čerstvé - růžičková kapusta (tolerance se liší) |
Ovoce:
- banány (dle studie čím míň zralý, tím z hlediska HIT lépe tolerován)
- citron
- borůvky
- vodní meloun
- jablka (i domácí kompot a džem)
- klikva
- černý rybíz, třešně
- mango, karambola, kaki, tomel
- mini kiwi (bobule)
- sušené datle, sušené rozinky (bez konzervačních látek)
Obilniny:
- kukuřice
- amarant
- čočková mouka
- žito (v omezeném množství)
- špaldová pšenice (v omezeném množství)
- pšenice (někteří tolerují naprosto bez problémů)
- jedlý kaštan - kaštanová mouka, kaštanové vločky
- konopné semínko
- ságo (prášek palem - obdoba našeho kukuřičného škrobu)
- chleba, kynuté těsto a pečivo (problémem můžou být kvasnice a pšenice)
- slané tyčinky (problémem může být droždí a jod. sůl)
- životaschopné kvasnice, pekařské kvasnice
- řádně oloupaná pohanka (nutno opatrně vyzkoušet, opět někdo toleruje bez problémů a druhý může mít i po nepatrném množství značné problémy)
Mléko, mléčné výrobky, náhrady mléka:
- mozzarella
- čerstvá smetana
- žervé (pozor na složení)
- smetanový jogurt (záleží na druhu použité bakteriální kultury)
- pomazánkové máslo (neochucené, přírodní)
- sušené mléko (každý toleruje jinak)
- ovesné a rýžové mléko (obsahují malé množství histaminu, ovšem jsou enzymaticky fermentována)
- kokosové mléko
- kozí mléko
- měkké tofu ? (sójový smetanový měkký sýr, jogurt či pudink, čistá zmrzlina z tofu) - opatrně vyzkoušet, někdo může tolerovat jiný ani trošku
- mladá Gouda (lidé s dobrou tolerancí můžou tento sýr, tedy pokud ho seženou, dobře snášet)
Maso:
- čerstvá bílá ryba (tím myšleno chycena a ihned vykuchaná a uvařená/upečená)
- bůvolí maso, hovězí dršťky
- čerstvá drůbež bez kůže
- čerstvý humr a čerstvá chobotnice
- kachna ?
Vejce:
- bílek - řádně tepelně upravený (ne sušený)
Oleje a tuky:
- vepřové sádlo, škvarky
- čistý výpek
- slunečnicový, sójový olej (opatrně vyzkoušet)
Ořechy a semínka:
- kešu ořechy syrové
- vanilka, vanilkový extrakt (fermentace, sulfit)
Koření a bylinky:
- bobkový list, česnek, kari - list, koriandr, kurkuma, lemongrass, pepř bílý a černý, rozmarýn, šafrán, tamarind, vanilka, zázvor
Sladidla:
- med (od včelaře, ne kupovaný), surový cukr, palmový cukr, stévia, umělá sladidla, maltóza (sladový cukr čistý)
Nápoje:
- káva
- čaj bílý/zelený/roiboos čistý - ne směs, maté, kopřivový
- minerálka (čistá, bublinky) - symptomy rychle ustoupí
- léčivé prameny s obsahem síry, oxidu uhličitého, fluoru a jódu
Ostatní:
- kypřící prášek do pečiva
- pudinkový prášek - vanilka
- bezhistaminové víno - pouze na vaření ! (alkohol, sulfit)
- lihový ocet (pozor ale na složení)
ADITIVA:
- E 101a - riboflavín 5/laktoflavín/vit. B2/fosfát
- E 131 - patentní modrá V
- E 132 - indigotín/indigokarmín/modrá 2
- E 150b, E 150c, E 150d - karamel
- E 330 - kyselina citronová (vyrábí se z plísně)
- E 407 - karagenan
- E 407a - guma Euchema/
- E 412 - guma guar
- jodid draselný (kuchyňská sůl, jodidovaná sůl) - podezření na h-liberátor
Žádné komentáře:
Okomentovat