pátek 5. září 2014

Můj boj s HIT

Po dvou měsících musím konstatovat, není to tak jednoduché, jak se zprvu zdálo...

Dr sdělí diagnózu, dostaneš seznam s povolenými a zakázanými potravinami a myslíš si, že když budeš dodržovat jídelníček ala povolené potraviny, bude vše ok. Ale není. Jak to? Co dělám špatně? Pečlivě vybírám potraviny jen z povoleného seznamu plus vyřazuji ty, které vím, že mi vadí (lepek, ořechy, jablka). Tak proč se to nelepší? Je to jak na houpačce... jeden den dobrý, druhý den a další potom též prozvracím... Další kila dole (už jsem díky HIT ve škatulce "podvýživa" :-( , oblečení na mne visí... Kde je chyba???

Riccota - zle
Rýžové nudle - zle
Mango - zle
Kukuřičné lupínky (kukuřice, rýžový slad, sůl) - poslední dobou taky zle...

Kde? V informacích, v internetu, v seznamech... Když jsem strávila týden prohledáváním netu a studováním všech možných seznamů, zjistila jsem, že co seznam, to jiné info - to jiné potraviny. Spousta informací, spousta "rádobyradících stránek jednotlivců či komerce", kteří jen zkopírují seznam z jiných stránek anebo přeloží a hodí na svoje stránky :-( . Dost špatný vtip. Kdo se v tom pak má vyznat... Takže pročítám a pročítám - jeden seznam povoluje, druhý zakazuje. Přijde vám to normální? Mne tedy ne.

Na některých českých stránkách dokonce ze zakázaných potravin (kde je opravdu podloženo, že rapidně zvyšují hladinu histaminu a tím škodí) dokonce nabádají ke skvělým receptům - že ty potraviny jsou protizánětlivé, léčivé, plné vitamínů a pod. :-( . Ano, možná jsou. Ale ne pro HIT!!! Nesmíme přece zapomenout také na to, že co jeden toleruje, druhý po požití může skončit v nemocnici!!! Stejně jako alergie na lepek má několik příznaků, projevů a každý na ni reaguje jinak, i histaminová intolerance funguje podobně... Každý jsme jiný, každý jsme unikát a každému vadí či nevadí něco jiného. Nejde nás všechny HIT hodit do jednoho pytle. Každý máme jinou hladinu, jiné výsledky, jiné projevy, jiné tolerance... Na to nesmíme zapomínat ;-) . Nehledě na to, že kromě HIT může kdokoliv z nás trpět i jinou potravinovou alergií (alergie na rýži, brambory, kukuřici, lepek, ABKM, ořechy, vejce atd. atd...) či má jiné zdravotní problémy. A i kdyby ty zdravotní problémy byly jen důsledek HITu, nesmíme je opomíjet, ale musíme je při tvoření jídelníčku brát rovněž v potaz, min. do doby, než dojde ke zlepšení.

Tak jsem se rozhodla, že místo pořizování nového šatníku (na který stejně nejsou peníze :-) ), pročtu, přeložím a nastuduju, co se dá a udělám ze všeho svůj vlastní seznam. Zkrátka potraviny, které se VŠUDE shodují ve sloupci povolené, i když jich nebude moc, ale určitě nějaké budou :-) , tak ty snad konečně budou ok. Vyzkouším. Jak nashromáždím všechna potřebná data (připadám si jak Číslo pět :-D ), tak dietu z povolených potravin vyzkouším na měsíc. Snad se konečně podaří zklidnit žaludek, hladinu histaminu a pod.


Všem HITákům přeji krásný sluneční víkend :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat