Takže bylo jasno, jdeme péct :-) . Je to svým způsobem hračka a zábava. Dětem chutnají a krásně voní...
RECEPTY
První housky jsem pekla pšenično-žitné (množství na 5 housek):
I. část
100 g celozrnné žitné mouky bio
1/2 pytlíku sušeného droždí (tedy asi 3,5 g)
100 ml vlažné vody
II. část
120 g celozrnné pšeničné mouky bio
2 g soli
lžíce rostlinného oleje (používám řepkový)
50 ml vlažné vody
A jdeme na to ;-) . Žitnou mouku dáme do mísy, přidáme droždí, vlažnou vodu a promícháme. Přikryju utěrkou a necháme hodinu kynout. Dávám do mírně vyhřáté vyplé mikrovlnky či trouby.
Po hodince (někdy po dvou, jak to časově vyjde ;-) ) přisypu pšeničnou mouku, sůl, přidám olej a vodu a rukou zadělám těsto. Vložím do mísy, přikryju utěrkou a nechám hodinu kynout. Opět v troubě.
Dolů do trouby vložím kastrůlek s horkou vodou a troubu zapnu na 210 stupňů.
Vykynuté těsto rozdělím na pět dílů, opatrně utvořím podlouhlé bochánky a dám na plech (vyložený pečícím papírem). Tvořítkem na housky (koupila jsem TOHLE od Tescomy) vytvarujeme, lehce potřeme vlažnou vodou a pečeme cca 15 minut.
A tady jsou špaldovo-žitné housky:
I. část
100 g celozrnné žitné mouky bio
1/2 pytlíku sušeného droždí (tedy asi 3,5 g)
100 ml vlažné vody
II. část
120 g celozrnné špaldové mouky bio
2 g soli
lžíce rostlinného oleje (používám řepkový)
50 ml vlažné vody
Postup stejný jako výše.
Dobrou chuť ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat