pondělí 20. října 2014

Tvarohovo-rybízový sypaný koláč (varianty dle diet ;-) )

... někde znám jako koláč bez těsta ...


Na tuhle strašně jednoduchou, ale výbornou mňamku budeme potřebovat (uvedené množství stačí na kulatou koláčovou či dortovou formu; na veliký plech dejte 2-3 dávky):

1 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 prášek do pečiva (používám bez fosfátů)
3 měkké tvarohy
3 vejce
mléko
3 lžíce třtinového cukru
citronová kůra
(možno půlku tvarohu obarvit/ochutit kakaem)
rybíz (či borůvky, jahody, švestky, zkrátka dle chuti :-) )
půlka Hery

BEZLEPKOVÁ úprava:
2 hrnky kukuřičné polohrubé mouky
1 hrnek bezlepkové mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 prášek do pečiva (používám bez fosfátů)
3 měkké tvarohy
3 vejce
mléko
3 lžíce třtinového cukru
citronová kůra
rybíz (či borůvky, jahody, švestky, zkrátka dle chuti :-) )
půlka Hery

BEZMLÉČNÁ úprava:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 prášek do pečiva (používám bez fosfátů)
3 měkké tvarohy (bezmléčné - třeba sójový)
3 vejce
rostlinné mléko (mandlové, ovesné, rýžové, sójové)
3 lžíce třtinového cukru
citronová kůra
rybíz (či borůvky, jahody, švestky, zkrátka dle chuti :-) )
půlka Stelly nebo Alsanu

HITOVÁ úprava (nízkohistaminová):
3 hrnky polohrubé mouky (či dle toho, kterou bez problémů snášíte :-) - použít i pohankovou, kukuřičnou, rýžovou - či mix :-) )
1 hrnek třtinového cukru
1 prášek do pečiva bez fosfátů nebo lžička vinného kamene a lžička jedlé sody
3 měkké tvarohy
3 vejce (lze to ale bez problémů i bez nich, prostě místo vajec dáte 1-2 pudinkové vanilkové prášky)
čerstvé mléko (nejlépe to ve skle, plnotučné)
3 lžíce třtinového cukru
citronová kůra
borůvky či banán
půlka farmářského másla (čerstvého másla)



Troubu si zapneme na 160-175 stupňů.
 
V jedné míse smícháme mouku, cukr a prdopeč a rozdělíme na dvě části. Ve druhé pak tvaroh, vejce (či pudinkové prášky), mléko, cukr a citron.kůru.

Koláčovou formu či plech si vyložíme pečícím papírem. Nasypeme první část sypké směsi, kterou urovnáme a na ní nalijeme tvarohovou směs. Poklademe ovocem, zasypeme druhou částí sypké směsi a povrch rovnoměrně poklademe slabými plátky nakrájeného másla či tuku.

No a už jen šup do trouby a upéct. Pečeme cca 30 minut, dle velikosti, zkrátka "dozlatova" :-) .

Doporučuji pak nechat vychladnout, i když vím, jak díky vůni je to strašně těžké :D ... Vychladlý koláč lépe drží tvar, ztuhne. Teplý je křehčí. Ovšem na chuti to nic nemění ;-) .

Dobrou chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat