neděle 27. října 2013

První narozeninový dort bez lepku (bez ořechů, mléka, medu)

Nemůžu spát a došlo mi, že jsem si ještě nikam nenapsala náš první narozeninový bezlepkový dortík... Tedy ne jenom bez lepku, ale pokud možno bez všech alergenů (což je v malého případě i jablko, ořechy, čokoláda, atd. atd. ....)



A co všechno budeme potřebovat? Hodně záleží na možnostech a na chuti ;-) ...

KORPUS
4 vejce
200 ml oleje
160 g třtinového cukru 
4 vanilkové pudinky (prášek dr. Oetker Naturamyl)
1 prášek do pečiva

KRÉM
300 ml sójového mléka
1 vanilkový pudink dr. Oetker Naturamyl
máslo bez mléka, laktózy
třtinový cukr dle chuti

nebo, pokud lze mléko, tak:
300 ml mléka
1 vanilkový pudink dr. Oetker Naturamyl
1 máslo
třtinový cukr dle chuti

POTAHOVKA - domácí fondán
60 ml studené vody
1 vrchovatá lžíce želatiny Dr. Oetker (sypká)
110 g kukuřičného sirupu (poku můžete, lze dát med)
1 lžička jakéhokoliv aorma (dle chuti)
asi 1 kg moučkového cukru
ztužený pokrmový tuk Omega

A jdeme na to. Je jedno, zda nejdřív si upečete korpus anebo uděláte fondán. Obojí je dobré nechat pak do druhého dne odležet...

Korpus: zapneme troubu na 180 stupňů. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a dále šleháme. Za stálého míchání přisypáváme pudinkové prášky a prášek do pečiva. Řádně promícháme, našleháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do formy (pokud dáváte do klasické, tak vymazat a vysypat. Používám silikonovou, takže je to bez práce navíc ;-) ).
Těsto dáme do předem vyhřáté trouby a teplotu snížíme na 160 stupňů. Pečeme pozvolna, aby těsto krásně vyběhlo a nezdrclo se. Po upečení otevřeme dvířka trouby, ale ještě tam formu chvilku necháme, aby se těsto nezdrclo. Pak opatrně vyndáme a necháme vychladnout. Teprve vychladlý korpus vyndáme z formy a necháme uležet do druhého dne.

Fondán: připravte si ruce, naberte sílu - budete to potřebovat :-D . Dobré je mít po ruce i na kostičky nalámanou čokoládu (ne do fondánu, ale do sebe - na nervy ;-) ). 
Do větší mísy si připravíme asi tak polovinu moučkového cukru. Do kastrůlku si dáme želatinu, zalijeme vodou a necháme 3 minuty bobtnat. Poté zahřejeme - ale POZOR - nesmí se vařit! Přidáme med, aroma a vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem. Vyklopíme na vál a s rukama pomazanýma Omegou a zpracováváme. Ze začátku je prý hmota docela měkká, tak se nemáme leknout - ztuhne až po pár hodinách... No nevím :-D - já ji od začátku měla takovou tuhou, cuckatou, hadrovitou... ale chce to fakt zpracovávat a zpracovávat, potírat ruce Omegou, přisypávat cukr a zpracovávat a nelekat se. Čím déle se zpracovává, tak se tukem rozpouští ten cukr a jde to :-). Po deseti minutách na vále jsem do hmoty dostala přesně tu polovinu cukru. Ale nevzdala jsem to. Přisypávala jsem cukr, mastila ruce Omegou a pořád zpracovávala a zpracovávala. Šlo to pomalu, ale šlo to, až se nakonec povedlo :-) . Příp. lze namáčet (malilinkato) ruce v misce s vlažnou vodou. Ale ne moc, aby se to zase nelepilo. Sice jsem do ní kilo cukru nedostala ani omylem, ale aspoň jsem měla cukr na vyvalování fondánu ;-) . Hmotu zabalte do potravinářské fólie a šup s ní do lednice, asi tak na 6 hodin. Tenhle fondán se hodí jak na potahování dortů, tak i na vypichované ozdoby či na tvarované růžičky a pod.
Pokud chcete fondán barevný, stačí obarvit práškovou barvou až po zpracování, po odpočinutí - no prostě při válení :-).
A ještě rada - pod potahovku či pod fondán nesmí přijít šlehačka ani krém. Max. vršek či strany dortu pomazat hodně slabou vrstvičkou ušlehaného másla s cukrem a vanilkou - jinak by to teklo.

Krém:
Uvaříme pudink. Ušleháme máslo. Po lžičkách přidáváme vychladlý (bez vrchního škraloupu) pudink k ušlehanému máslu.

Druhý den korpus seřízneme (vršek do roviny) a rozřízneme (pokud vám vyběhne tak krásně jako mně, tak můžete i na dvakrát :-) ). A potřeme krémem, marmeládou, no prostě dle chuti. Boky tence potřeme krémem a potáhneme fondánem. Vrch nazdobíme krémem, ovocem, fondánovými ozdobami.... No prostě dle vlastní fantazie :-) ...

A ještě foto před vrchním nazdobením :-) :


Žádné komentáře:

Okomentovat