úterý 10. září 2013

Arónie - šťáva a povidla, džem

Včera jsem od kamarádky dostala plný pekáč čerstvě natrhané arónie s tím, že "tady máš a co s ní, to si najdeš na googlu :D ". Tak jsem večer sedla a googlila...

"Arónie (Aronia melanocarpa) - neboli temnoplodec, černá jeřabina, černý jeřáb. Bohatý zdroj vitamínů, železa, rutinu, bioflavonoidů, jódu, fluoru, manganu a dalších látek... Podporuje imunitní systém, zpevňuje cévy, snižuje vysoký tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuje se při arteroskleróze a cukrovce (obsahuje přírodní sorbit - sladidlo vhodné i pro diabetiky)...
Plody jsou za syrova trpké, ovšem kuchyňskou úpravou z nich lze připravit spoustu dobrých a zdravých pochutin - sirup, džem, likér, víno, kompot." ....... toť strýček Google :-)

Než ale všechnu arónii tepelně zpracujete, zkuste hrst rozmačkat s trochou medu a zjemnit kysanou smetanou - je to pochoutka (ať už takhle samotné nebo třeba na lívance :-) ).

No a teď se vrhneme na tepelnou úpravu (pozn. píšu jen ty recepty, které jsem vyzkoušela)...


Na nevařený SIRUP Z ARÓNIE POTŘEBUJEME:

2 l arónie
80 g kyseliny citronové (dr. Oetker)
2 až 3 kg cukru (nejlépe třtinového)



Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a omyté plody arónie. Zasypeme potravinářskou kyselinou citronovou a zalijeme vodou (až po hrdlo).
Za 32 - 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu (jako od borůvek :-) ). Na každý litr šťávy pak přidáme kilo cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí. To trvá přibližně 2 až 3 hodiny.
Poté sirup slijeme do skleněných lahví a zavíčkujeme. V chladné spíži nebo v ledničce nám sirup bez kvašení vydrží i několik měsíců.




Na DŽEM - POVIDLA Z ARÓNIE (v domácí pekárně) potřebujeme:

1,5 kg aronie
2 dcl vody
1 kg cukru
2 bal. želírovacího přípravku

Arónii podlijeme vodou a pod pokličkou uvaříme do měkka. Trpělivě propasírujeme přes síto. Získáme tak asi litr (kilo) čistého protlaku. Dáme zpátky do kastrolu, přivedeme k varu, přisypeme cukr, želírovací přípravek a 4 minuty provaříme. Pak odstavíme z plotny a ještě horké plníme do zavařovacích sklenic (plníme-li až vychladlý, je nutná sterilizace). V případě povidel vaříme se 3 hvězdičkami badyánu, které po uvaření vyndáme a povidla rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr a jeden balíček želírovacího přípravku. Povaříme a plníme do sklenic.
Na pečivo, do lineckého cukroví, na koláčky, perník...





Žádné komentáře:

Okomentovat