sobota 14. září 2013

Cuketový chlebík s prdopečem (cuketový bezlepkáč)

Doma zima - je to jasný, jdeme péct. Ale co? Sladké či slané, kynuté či třené....? Po otevření ledničky nebylo pochyb o tom, že to bude "cuketové" :-) . Jen si ještě ujasnit, zda čokoládový koláč s polevou či pikantní chlebík. Tentokrát vyhrál chlebík, ale příště bude ten koláč (začínám mít totiž absťák na čokoládu :D ).



Takže na cuketový hrníčkový chlebík (bez droždí) POTŘEBUJEME:

1/3 hrnku (nebo chcete-li šálku) bílého jogurtu
1/3 hrnku slunečnicového oleje (ale může být klidně i olivový)
- pozn. 1/3 hrnku = cca 75 g
2 vejce
1 malou cuketu
1/2 lžičky soli (víc ne, bude to dost slané díky sýrům ;-) )
1 sáček (40g) parmazánu
20 g strouhaného čedaru
2 hrnky bezlepkové mouky (směs - např. Schär, Doves Farm, Jizerka atd.)
3/4 lžičky xantanové gumy
2 lžičky prdopeče (neboli kypřícího prášku do pečiva)
koření dle chuti - oregáno nebo tymián nebo barevný pepř....

Troubu zapneme na 180 stupňů :-) .

V míse rozšleháme vejce, olej a jogurt. Ve druhé míse promícháme mouku se solí, xantanovou gumou, kořením a prdopečem.
Do vaječné směsi přisypeme polovinu suché směsi a promícháme. Přidáme nastrouhanou cuketu, sýry a znovu promícháme. Nakonec přisypeme zbývající suchou směs a řádně promícháme, aby se všechno spojilo a promíchalo... až v hustější těsto.
Formu na biskupský chlebík (nebo malou dortovou formu) vyložíme pečícím papírem a šoupneme do ní těsto. Je tužší, takže rukama (natřenýma vodou či olejem) pořádně rovnoměrně rozetřeme.
No a šup s tím do vyhřáté trouby :-) . Pečeme asi 40 minut, dle výšky (zkusíme, zda je upečeno pomocí párátka či špejle).
Necháme pořádně vychladnout a hlavně opatrně!!! Jinak těsto zdrcne a bude takové mokré (pokud se stane, tak nakrájíme na plátky a před podáváním opečeme v toustovači nebo na suchém plechu v troubě).

Nečekejte ale chleba jako chleba, spíš slanou chlebovou buchtu.

Tak dobrou chuť ;-)




Původní recept převzat z anglických stránek a upraven (děkuji ;-) )

Žádné komentáře:

Okomentovat