pondělí 9. září 2013

Tříčokoládové sušenky neboli cookies plné čokolády (bez lepku a ořechů)

Tak tyhle sušenky jsem prvně pekla jako těhulka :-). A musím se přiznat, že mi pak dalo velkou, ale opravdu velkou práci, je v noci nesníst všechny najednou :D ... Zkrátka, pro milovníky čokolády a pro závislé na čokoládě, jako děláné...




Potřebujeme:

105 g Hery nebo másla
95 g třtinového cukru
100 g mléčné čokolády (dala jsem Puerto Cabello 43% - Globus, Lidl)
1 vejce
vanilka či vanilkový cukr dr. Oetker
30 g hořkého kakaa (třeba Orion)
100 g bezlepkové mouky Schär C
30 g pohankové mouky hladké
2 rovné kávové lžičky jedlé sody dr. Oetker
50 g hořké čokolády (např. IKEA 70%)
50 g bílé čokolády (nebo třeba Tiramisu)

A jdeme na to:

V mikrovlnně nebo na plotně rozpustíme tuk, pak přidáme cukr a na kousky nalámanou mléčnou čokoládu - mícháme do rozpuštění čokolády. Tím se tuk ochladí a můžeme tam přidat vejce, vanilkový cukr a kakao. Promícháme, aby se vejce spojilo s čokohmotou. Přisypeme bezlepkové mouky s jedlou sodou a promícháme (pozn. není nutné míchat v robotu, lžíce či metla bohatě stačí). Nakonec zlehka vmícháme na kousky pokrájenou hořkou a bílou čokoládu. Můžeme dát do lednice odpočinout, ale není to nutné.

Lžičkou (já si vzala raději hned dvě) děláme na plech vyložený pečícím papírem hromádky (daleko od sebe, neb se při pečení dost rozjedou). Trošku je připlácneme a šoupneme do trouby. Pečeme max. 10 minut (víc ne, jinak by kakao připálilo) při teplotě 160 stupňů (horkovzduch).

Upečené sušenky necháme na pečícím papíru vychladnout, aby ztuhly. Horké jsou dost měkké, ale výýýýýborné a plné tekuté čokolády :-). Můžeme je i slabě potřít smetanou či máčet v mléce (pro zjemnění chuti) - vyzkoušeno i se sójovým mlékem a je to mňamka :-) .

Z uvedeného množství je cca 40 sušenek - záleží na velikosti. Vychladlé sušenky lze dát do skleněné dózy - vydrží týden (možná i déle, ale problém je, že u mne vydrží max. 2 dny :D ).

Dobrou chuť :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat