středa 11. září 2013

ŠVESTKOVÝ CRUMBLE (bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Doufám, že jsem název napsala správně. Ale i kdyby ne, tak věřte, že na chuti to nic nemění ;-) .

Vím, že zase švestky, ale zkrátka je švestková sezóna a makový koláč se švestkama už mi leze i ušima, takže to chce změnu...



Na tuhle jednoduchou mňamku POTŘEBUJEME:

švestky (příp. jablka, hrušky)
třtinový cukr
skořici
holandské kakao
pomerančovou kůru (nemusí být)

na drobenku:  třtinový cukr
                      pohankovou mouku
                      mouku Schär C
                      bezmléčný tuk (např. Stella, Alsan S, kokosový tuk...)

no a jako bonus či sladkou tečku k tomu ;-) : vanilkovou zmrzlinu nebo zakysanou smetanu nebo bílý jogurt (ale samozřejmě je to jedlé a chutné i bez bonusu)

A jdeme na to:

Omyté a vypeckované švestky nakrájíme na kousky a spolu s cukrem, skořicí, kakaem a pomerančovou kůrou chvíli podusíme. Pro fajnšmekry můžeme přikápnout třeba rum.
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a na ní rozprostřeme horké švestky (klidně do výšky 3-5 cm). Zasypeme hustě drobenkou a dáme péct na 30 - 35 minut (160 - 175 stupňů).

Jednotlivé porce horkého "kramblu" dáváme na talířky - tohle je vyloženě mňamka "na lžičku" neboli bez lžičky to nepůjde :D .



Můžeme pro chuť přidat vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou či bílý jogurt.


Dobrou chuť ;-)

Pozn.:
fantazii se meze nekladnou, jen musí být v souladu s potravinovou alergií. Neboli - pokud můžete ořechy, šoupněte je k ovoci; pokud můžete klasické máslo či Heru - udělejte drobenku z něj/ní; atd. atd.



Žádné komentáře:

Okomentovat