neděle 24. listopadu 2013

Bezlepkové perníkové muffiny s cuketou (bez lepku, mléka, ořechů)

Zase cuketa - co s ní? Cuketový chleba, cuketové bramboráky, cuketová pizza, cuketová buchta... "Mamí, ne. Já chci perníííík", volal syn. No, tak tedy perník s cuketou ... Štěstí, že moje kamarádka Péťa K.V. poskytla skvělý a výborný recept na bezlepkové perníkové muffiny s cuketou :-) . Malilinká úprava a hurá do nich ... 


Na tyto muffiny budeme potřebovat:

1 hrnek kukuřičné polohrubé mouky
1 hrnek zelené Jizerky (nebo jiné bezlepkové mouky - např. Schär mix C, Doves Farm, pohankové....)
2 hrnky nastrouhané cukety (bez vody)
1 hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku slunečnicového oleje (např. Alnatura)
2 vejce
1 lžíce holandského kakaa
1 kávová lžička perníkového koření
1 kávová lžička mleté skořice
1 lžíce medu
1 kypřící prášek do perníku bezlepkový (např. zn. Benkor; nebo možno použít kypřící prášek do pečiva bezlepkový a přidat 1 kávovou lžičku perníkového koření)

Poleva:
bílá poleva dr. Oetker a zdobení (vždy nutno kontrolovat složení, aby poleva či zdobení byly bezlepkové!)
nebo 100% tuk (Omega, Penny) a čokoláda na vaření


Všechny přísady smícháme a vypracujeme polotekuté těsto. Je-li moc řídké, přidejte navíc trochu mouky. Lžící či naběračkou plníme silikonové formy na muffiny (nebo papírové košíčky či plech na muffiny, ten ovšem nesmíme zapomenout vymazat a vysypat kukuřičnou moukou) asi do 1/2, max. do 3/4.

Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 200 stupňů C asi 10-15 minut (ano, skutečně 200 stupňů ;-) ). Jsou-li upečené, zkoušíme jako vždy špejlí - těsto se nesmí na špejli lepit.

Upečené a vychladlé muffiny zdobíme dle vlastní fantazie - poléváme polevou, zdobíme nebo potíráme horkou zavařeninou... Dobrou chuť ;-)

před upečením

   po upečení   

zdobíme :-)      

Originál původního receptu od Péti najdete zde :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat