středa 6. listopadu 2013

Domácí müsli - nejen k snídani (bez lepku, bez mléka, bez vajec, bez ořechů)

Také máte rádi müsli, ale to kupované prostě není ono? Buď je tam lepek, nebo jsou tam ořechy, nebo tam není čokoláda :D apod... Tak co si neudělat - neupéct domácí? Je to jednoduché, za chvíli hotové, bude v něm jen to - co chcete... a navíc - krásně to provoní byt a skvěle chutná :-). Není prostě nic lepšího, než si dát k snídani či k svačině domácí müsli.



A co budeme potřebovat? Hlavně to, co máme rádi a co nám chutná. Takže recept si každý může uzpůsobit dle svého, neb fantazii a chuti se meze nekladou ;-) . Já vybrala toto:


80 g pohankových vloček
50 g sójových vloček
50 g jáhlových vloček
25 g amarantu
20 g quinoy
25 g pohankové krupice
40 g pohankové mouky hladké
1 polévková lžíce lněného semínka
1/2 čajové lžičky soli
20 g palmového cukru
2 polévkové lžice medu
3 lžíce javorového sirupu (Grande C)
60 g slunečnicového oleje
(+ tabulka čokolády, ale ta se přidá až po upečení)

anebo jednodušší verze:
180 g bezlepkových vloček (jeden druh či mix)
50 g amarantu nebo quinoy (pokud vynecháte, dejte více vloček)
25 g pohankové krupice
40 g pohankové mouky hladké (nebo rýžové)
1 polévková lžíce jakýchkoliv semínek dle chuti
1/2 čajové lžičky soli
20 g třtinového cukru
5 polévkových lžic medu
60 g slunečnicového oleje
(+ po upečení lze přidat čokoláda, rozinky, sušené ovoce....)


Všechny suroviny (až na čokoládu či ovoce) řádně v míse promícháme a rovnoměrně vysypeme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 140 stupňů a pečeme 10 minut. Poté opatrně promícháme a pečeme dalších 10 minut. Ještě jednou pak promicháme a pečeme posledních 10 minut - dozlatova (celkem tedy 1/2 hodinky).
Po upečení přidáme na kousky pokrájenou čokoládu, sušené ovoce....

Jíme samotné či se sójovým mlékem, jogurtem, no prostě dle chuti a možnosti. Uchováváme ve vzduchotěsné dóze. Pokud nesníte, vydrží min. 3 týdny (u nás max. týden, máme velkou spotřebu :D). Uvedené množství vystačí na 1 velký plech.

Dobrou chuť


Žádné komentáře:

Okomentovat