sobota 9. listopadu 2013

Nejčokoládovější sušenky s chilli (bez lepku a ořechů)

Dostala jsem šílenou chuť na pořádnou čokoládovou bombu, se špetkou pikantnosti. Tak to bývá, když vás v pět ráno vzbudí zloděj, snažící se vypáčit vchodový zámek... O to horší, když jdete díky bujarým bachařům naproti spát až ve dvě ráno... Prostě, chce to nějakou vzpruhu ;-)



Na ty nejčokoládovější sušenky (ať žije britská kuchyně :-) ) budeme potřebovat:

1 vejce
50 g palmového cukru
50 g melasového cukru
30 g třtinového cukru
(samozřejmě nemusíte být takový šílenec jako já a můžete dát např. jen 130 g třtinového cukru, ale ten palmový a melasový těm sušenkám dodají andělskou chuť)
vanilkový cukr nebo vanilka
100 g mírně rozehřáté Hery
30 g holandského kakaa
1 Pikao v tubě (cca 70 g)
50 g rozehřáté kvalitní hořké čokolády (nejlépe min. 60% - já dala 72% Merci)
70 g bezlepkové mouky Schär mix C
30 g pohankové mouky hladké (dodá tomu slabou příchuť oříšků)
1 kávová lžička jedlé sody
špetka chilli (pokud děláte sušenky pro děti nebo nemáte rádi, dejte např. strouhanou pomerančovou kůru ;-) )
50 g mléčné čokolády nakrájené na kousíčky (např. Schogetten)
100 g kvalitní hořké čokolády (nedávejte tu na vaření, ale opravdu hořkou)

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme tuk, kakao, pikao a rozehřátou čokoládu a ještě šleháme - spojíme v nádhernou čokoládovou hmotu. Přidáme chilli nebo pomerančovou kůru, mouky se sodou a vymícháme na hladkou lesklou hmotu. Poté přisypeme pokrájenou čokoládu a promícháme.
Můžeme dát cca na půl hodinky odpočinout do ledničky.
Mezitím si připravíme plech vyložený pečícím papírem a předehřejeme troubu na 160 stupňů.
Pomocí lžiček děláme na plech hromádky velikosti vlašského ořechu, trochu víc od sebe, a lžičkou trochu přimáčkneme. Při pečení se rozjedou. Pečeme 8-10 minut, dle velikosti.
Vychladlé uchováváme ve vzduchotěsné dóze.

Dobrou - max. čokoládovou chuť ;-)



Žádné komentáře:

Okomentovat